Klusgids

Perfect Onderhouden van mozaiek

Schermafbeelding 2022 07 14 om 12.00.33

Op deze pagina gaan we in op het onderhouden van mozaiek, zodat ze langer mooi blijven en er langer als nieuw uit zullen zien. Regelmatig onderhoud plegen is een belangrijke factor voor het behouden van de kwaliteit van de tegels.

Glasmozaiek en geglazuurde keramische tegels

Mozaiek tegels dienen in principe op dezelfde wijze als gewone tegels onderhouden te worden. Glasmozaiek tegels en geglazuurde keramische tegels kunnen met normale schoonmaakmiddelen onderhouden worden. Denk aan een alles reiniger of groene zeep.

Kies een middel met een minimale pH waarde van 7. Een schoonmaakmiddel met een lagere waarde kan de voegen aantasten, waardoor er lekken en beschadigingen zouden kunnen ontstaan.

Wees voorzichtig met kalkverwijderaars. Mocht je dit gebruiken, laat het dan niet intrekken, maar spoel het direct af met voldoende water. Laat je de verwijderaar wel intrekken, dan is de kans groot dat er onherstelbare schade ontstaat. Deze schade valt niet onder de garantie.

Gebruik altijd een niet-schurende spons, zeem of zachte doek. Zo voorkom je krassen op het mozaiek. Gebruik dus nooit schuurpoeder, stalwol of vergelijkbare middelen. Wees ook voorzichtig met microvezeldoekjes of vuilgommen. Deze bevatten vaak kleine schuurdeeltjes die het oppervlak kunnen bekrassen.

Maak het oppervlak altijd goed droog. Staand water kan permanente schade veroorzaken. Dit vanwege kalk in het water. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de ruimte.

Onverglaasde mozaïektegels

Vanwege het ruwe antislip oppervlak adviseren wij deze tegels alleen schoon te maken met schoonmaakazijn verdunt met water. Op deze manier wordt het oppervlak niet vlekkerig doordat er zeepresten achterblijven in het ruwe materiaal.


Mozaiek tegel klusgids

Geef een reactie