Klusgids

Mozaïek tegels plaatsen

Schermafbeelding 2022 06 29 om 11.41.51

In dit artikel gaan we in op de vraag: hoe plaats je mozaiek tegels? Twee belangrijke vragen die hieraan vooraf gaan zijn:

Wij raden je altijd aan om de mozaiek tegels te laten plaatsen door een tegelzetter, zo krijg je het beste resultaat. Lees voor meer tips, zoals het kiezen van een goede tegelzetter, het eerder gelinkte artikel door. Als je de tegels toch zelf gaat plaatsen, vind je op deze pagina een goede gids voor het plaatsen (en voegen). Lees voordat je begint met het plaatsen alle stappen zorgvuldig door, lees ook de extra tips omdat deze in sommige gevallen van groot belang kunnen zijn.

Wij raden je aan de tegels door een tegelzetter te laten plaatsen

Kit, voeg en lijm kiezen

Vrijwel iedere tegelzetter heeft een voorkeur voor het merk lijm, voeg en kit waarmee hij of zij werkt. Vraag echter altijd goed na of de favoriete materialen van de tegelzetter ook goed gebruikt kunnen worden in natte ruimtes zoals de douche, het zwembad en de achterwand in de keuken. Hiervoor is een voeg nodig die volledig afsluit, dit voorkomt ook dat de voegen na enige tijd vies worden.

Benodigdheden

Voor deze klus hebt u nodig:

  • Waterpas
  • Lijmkam
  • Spons
  • Veiligheidsbril
  • Mondkap
  • Mozaiek tegels
  • Lijm
  • Voegmiddel
  • Kit

Mozaiek tegels plaatsen

  1. De ondergrond dient volledig vlak, schoon en droog te zijn.
  2. Kies lijm op basis van de ondergrond en toepassing. Kijk voor de beste informatie op de website van de fabrikanten, of laat je informeren door een medewerker van bijvoorbeeld de bouwmarkt waar je de lijm wilt kopen. Fabrikanten met goede lijmen zijn: Eurocol, Mapei, PCI en Sopro. Dit is een kleine greep uit het aanbod aan goede lijmen. Wij bieden zelf geen lijm aan in onze winkel.
  3. Ga je met glasmozaïek tegels aan de slag? Zorg dan voor een strak witte ondergrond en werk uitsluitend met witte lijm. Dit voorkomt dat het mozaïek anders kleurt dan je wilt en verwacht.
  4. Breng nu de lijm aan met behulp van een lijmkam. Doe dit bij voorkeur met een lijmkam met een zo klein mogelijke vertanding. Begin in het midden van de ruimte en werk van daaruit naar buiten toe. Breng een goede hoeveelheid lijm aan. De lijm dient verdeelt te worden met een draaiende beweging. De mozaiek dient op de lijm geplaatst te zijn voordat de lijm hard wordt.
  5. De eerste sheet tegels plak je recht en in het midden van het oppervlak. Gebruik een spaan om alle tegels aan te drukken. Alle tegels dienen goed in contact te zijn met de lijm, zodat ze blijven zitten. Wanneer er lijm tussen de voegen door naar buiten komt is er teveel lijm gebruikt. Verwijder het overtollige lijm, anders kan er op deze plekken geen voegmiddel geplaatst worden.
  6. Plak de volgende sheet op ongeveer 1/3e van de eerste sheet. Dit kan er naast of eronder. Het idee is dat de verschillende sheets wat verspringen, zodat er uiteindelijk één geheel ontstaat. Probeer wel zoveel mogelijk dezelfde voegbreedte aan te houden.
  7. Na enige tijd kom je aan bij de randen van de ruimte. Hiervoor is het vaak van belang dat de sheets op maat geknipt of gesneden worden. We vertellen in dit artikel meer over het snijden en knippen van mozaiek tegels. Kortom: glasmozaïek knip je, keramiek tegels snijd je. Voor het knippen en snijden zijn speciale tegelgereedschappen. Naast snijden kan keramiek ook gezaagd worden met een tafelzaagmachine. Let op: zorg dat je alleen onder of boven hoeft te snijden / knippen, niet aan beide zijdes.
  8. Zodra het hele oppervlak (wand of vloer) klaar is, dient de lijm eerst goed uit te harden. Zodra dit klaar is kan je beginnen met voegen. Kies een voegmiddel dat geschikt is voor de toepassing en kies voor een kleur die goed past bij de mozaiek tegels. Ook voor voegmiddelen raden we je wederom dezelfde merken aan.

Het voegen

Begin met het voegen zodra je de stappen van het plaatsen succesvol doorlopen hebt. Lees ook deze stappen van het voegen vooraf goed door, voordat je aan de slag gaat. Zodra je het hele oppervlak gehad hebt met plaatsen, dient de lijm eerst goed uit te harden. Hierna kan je beginnen met voegen. Kies een voegmiddel dat geschikt is voor de toepassing (wand, vloer, zwembad of … ). Kies daarnaast een kleur die goed past bij de mozaiek tegels. We raden je aan om het voegmiddel en de kit van hetzelfde merk te kopen, zodat de kleuren zoveel mogelijk overeenkomen.

  1. Maak een voeg altijd aan met een mixer, niet met een troffel. Dit zorgt dat je minder water hoeft te gebruiken, waardoor de voeg de juiste kleur krijgt wanneer deze opgedroogd is.
  2. Maak het voegmiddel aan zoals op de verpakking wordt voorgeschreven. Verdeel dit over het oppervlak. Gebruik voor het verdelen een spaan.
  3. Controleer of alle voegen goed voorzien zijn van voegmiddel. Let er goed op dat er geen luchtbelletjes of openingen zitten.
  4. Zodra de voeg goed droog is, kan je beginnen met poetsen. Controleer de verpakking van het voegmiddel voor de tijd die nodig is om de voeg te laten drogen. Gebruik voor het poetsen een spons en ruim voldoende water.

Extra tips bij het plaatsen en voegen – lees deze tips vooraf door

  • Gebruik voor de vloer geen witte voeg.
  • Gebruik bij natte, vochtige ruimtes of achterwanden in de keuken een voeg die volledig afsluit. Dit i.v.m. onderhoud en hygiëne.
  • Zodra je voldoende met schoon water het oppervlak hebt afgesponsd is het plaatsen van de tegels klaar. Mocht er toch een waas / sluier achterblijven, hebben we de volgende tips:
    • Bij een epoxy voeg of 2-componenten voeg kan je de laatste sluier verwijderen met spiritus.
    • Mocht er cement achterblijven in putjes van het glasmozaïek, en mochten de voegen niet helemaal egaal zijn, gebruik dan een cementsluier verwijderaar. Wacht hier echter niet te lang mee!
  • Tot slot nog het kitten. Wij adviseren dezelfde kleur te gebruiken als die van de voeg. Zo ben je er zeker van dat de kleur zo goed mogelijk overeenkomt met de voeg. Zo creëer je een geheel. Gebruik voor de kit dan ook hetzelfde merk als de voeg.

Mozaiek tegel klusgids

Geef een reactie