Klustips

Een (inloop)douche betegelen met mozaiek tegels

Schermafbeelding 2022 06 29 om 12.20.47

Je bent je badkamer aan het renoveren en wil je inloopdouche betegelen met mozaiek tegels. Het kan gaan om de hele douche, de bodem, of enkele stroken. We schreven eerder al over hoe je mozaïek tegels plaatst, in dit artikel vertellen we je hoe je mozaïek tegels plaatst op de bodem van een inloopdouche. We nemen het hieronder stap voor stap door.

Stap 1: voorbereiding

We beginnen bij het begin, de voorbereiding. Wat heb je allemaal nodig? Aan materiaal natuurlijk de mozaiek tegels en de lijm. Aan gereedschap het volgende: potlood, poetsdoeken, lijmspatel, duimstok, mes, kitpistool, waterpas, emmer, kniebeschermers, troffel, mixer, tegelwasset en nijptang.

Je legt de tegels die je gaat plaatsen direct buiten de douche zodat je er op je knieën bij kan. Meng voor je begint met het betegelen met het mengen van de benodigde lijm. Breng de lijm aan op het oppervlak dat je gaat betegelen. Houd er rekening mee bij het bepalen waar je begint dat je op het einde nog altijd in de douche moet kunnen werken. Werk dus van achter (tegen de muur) naar voren, zodat je op het einde buiten de douche kan gaan zitten.

Meet vooraf het oppervlak goed op, en bereken vervolgens hoe je het oppervlak optimaal kunt vullen met de afmetingen van de sheets die je gekocht hebt.

Stap 2: mozaiek matten leggen

Nu gaan we beginnen met de inloopdouche betegelen. Leg de eerste mozaiekmat in het lijmbed en lijn deze vervolgens uit aan de buitenzijde. Alle mozaiek tegels van Mozaiektegel.com komen op matten (ook wel sheets genoemd), waardoor je nadat je de eerste gelegd hebt makkelijk matje na matje kan leggen. Deze leg je er makkelijk naadloos tegenaan. Als je een tegel hebt waarbij er uitstekende elementen zijn (zoals dit vaak is bij natuursteen zoals marmer en kiezels) zijn deze zo gemaakt dat de tanden (de uitstekende stenen) precies in een andere sheet passen. Je kan de matjes met een rubberen lat rustig en voorzichtig aandrukken, let er daarbij goed op dat je de lijm niet onder de sheet uit drukt.

Stap 3: voegen en schoonmaken

Als het goed is heb je het hele oppervlak kunnen vullen met de sheets. Een kleinere ruimte kan je in stroken van een matje afsnijden. Vervolgens voeg je de openingen tussen de tegels met voegmiddel. Bij glasmozaiek kan je dit het beste afdoen met een vochtige spons (zorg ervoor dat de voeg niet te nat wordt), bij natuursteen kan je dit met een droge doek afdoen.

Als je hiermee klaar bent dan heb je direct beeld van hoe het geheel er uit ziet. De kleur kan nog licht veranderen doordat het water nog moet opdrogen.

Geef een reactie